Backspegel för år: 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019

BACKSPEGELN 2013.

Detta har hänt 2013: OBS Omvänd kronologisk ordning (senast först.)

Torsdag 13:a december 2013

Lusse-fika och säsongsavslutning.

Så var det dags för säsongsavslutning på SK4IL. Vi var 12 personer som samlats för att dricka kaffe och äta lussebullar och pepparkakor. Stämningen var hög och många ämnen avhandlades. Det finns många olika intressen inom radiohobbyn som är representerade i klubben. Bl. a. förevisades klubbens SMFF-diplom (grunddiplomet) som flitiga SMFF:are kört ihop. Ett annat ämne som diskuterades var månstuds eftersom Stig-Åke SM4GGC hade anslutit sig till vårt glada gäng. Andra ämnen var radiosamband, meteorscatter, sattelit, PSKMail, antennbygge mm. Det saknas varken intresse eller projekt hos våra klubbmedlemmar. Alla ser fram emot det nya året då det blir full fart för att förverkliga alla våra olika planer.
Hans SA4BYH, Stig-Åke SM4GGC Lars SA4AVH, Hans SM4THI, Lasse SM4FNK
Stående: Christer SA4AVS, Bosse SM4SEF. Sittande: Lennart SM4PIH Gunnar SA4CDK, Christer SA3AZC och Anders SA4CEY. Rolf SM4DDY (som tagit alla korten utom det här där -AVS ryckte in) och Bosse igen!

Lördag 26 oktober 2013

Distrikt-4-möte i Forshaga.

Höstmötet inom 4:e distriktet hölls på Skifvegården i Forshaga lördag 26 oktober. 22 deltagare hade mött upp, de flesta från Värmlandsregionen. Sammankomsten började 09:30 med fika och mingel innan vi kl 10:00 bänkade oss för att genomföra mötet.
SA4AVS hälsade deltagarna välkomna på SK4IL´s vägnar. Efter att funktionärerna för mötet valts, och tidigare mötesprotokoll godkänts informerade de närvarande klubbarna om sina verksamheter. Åtta klubbar var representerade och redovisade varierande grad av aktivitet. DL4 började med att hålla en tyst minut för de kamrater som inte längre är med oss på banden. Efter den pratade han om olika händelser som förevarit och som var av allmänt intresse för oss i 4:e distriktet. När diskussionerna dött ut, tog vi lunchpaus och högg in på de olika familjepizzor som hade dukats fram. Stort tack till fam. Tjäder som servade oss andra med mat och dryck!
DL4 Stefan, SA4AVS Christer och vår "ständige sekreterare" SM4SEF Bosse. Foto -DDY

När hungern var mättad hade Per SM0RWO riggat sin OH-projektor och alla samlades och avlyssnade ett intressant och trevligt föredrag om PSKMail. Per tillhör den grupp som ständigt jobbar med att utveckla systemet. Ett globalt nät av servar håller på att växa fram. De drivande har tydligen ett stort intresse för segling på de stora världshaven, men det finns många möjliga användningsområden för PSKMail. När Per hade avlutat sin genomgång och svarat på diverse frågor avslutade vi dagen med ännu en fika.

SM0RWO Per. Foto -CDK Tjänster via PSKMail.Foto -CDK

Mer info finns på: www.PSKMail.org (på engelska).
Lördag 5 oktober 2013

Studiebesök på Brattforshedens krigsflygfält.


SA4CDK Gunnar är den som tog initiativ till denna aktivitet.

Dessutom var SA4CDC Katarina, SA4AVS Christer, SA4AZC Christer, SM4HGB Rolf, SM4DDY Rolf, SM4VJG Peter, SA4BYH Hans och SM4CEL Torolf med på besöket.
Bilden ovan till vänster: Vi var nio radioamtörer (plus ett par andra intresserade personer) som hade samlats på parkeringen till flygfältet denna regniga dag. Vi togs emot av Jan-Erik Klerkestam, som blev vår giude för resten av dagen. Det är mannen i blåa jackan. Foto -DDY

Bilden ovan till höger: Efter att att ha åkt bil en kortare sträcka på området, bänkade vi oss för att lyssna på Jan-Erik och historien om Brattforsheden. Han började vid tiden då inlandsisen smälte och berättade livfullt och intressant om vad som skett här fram till våra dagar. Om uppbyggnaden under andra världskriget, om förfallet efter krigsslutet. Om återuppbyggnaden som startade 10-15 år tillbaka. Om strävan att återsälla allt till 40-talets status. Hur man arbetat med stor hänsyn till miljövård och bevarande av unika växter och djur. Han framhöll också områdets betydelse som rekreationsområde året runt. Foto -CDC.

Efter ovanstående genomgång var det dags för fikapaus. Vi förflyttade oss till områdets matsal, där Tommy Johansson väntade med nykokt kaffe. Tommy syns längst till vänster på vänstra fotot. Katarina bjöd på Cocostoppar och kaffet serverades fältmässigt i militärgröna kåsor. Foto -CDC

Efter fikarasten besökte vi hangaren där det bl. a. fanns en (halv!) Viggen.
Foto -DDY
Gunnar -CDK tänker sticka ut i det blå!
Foto -DDY
Christer -AVS ser ut att trivas!
Foto -AZC
Dags att lämna hangaren. Ser ni den?
Foto -DDY

Tommy Engström höll en genomgång av flygvapnets stridsflygplan genom åren. Allt ifrån de första som var byggda i trä. Det var viktigt att använda kvistfritt virke (!) annars kunde vingarna brytas av vid för kraftiga påkänningar. Han avslutade med att utnämna JAS till världens bästa stridsflygplan!
Foto -AZC
Här finns också den simulator vari man tränat piloter för Viggen-planen. Detta är kontrollbordet där övningsledaren kan simulera diverse situationer piloten skall behärska.
Foto -DDY
Här är förarplatsen i simulatorn. Värre än att ratta en radiostation HI! För några 100-lappar får du prova på att köra i simulatorn.
Foto -AZC

Söndag 25 augusti 2013

SMFF-aktivitet

Bosse SM4SEF och Christer SA4AZC aktiverade denna dag två SMFF-områden, nämligen 5608 och 1089. Utrustningen var IC-7400 med en skruvmejsel (Screwdriver) som antenn. Som vanligt "Pile up" säger Christer och räknar in 60 QSO i loggen. På bilden Bosse, Christer befann sig bakom kameran!

 


Torsdag 13:a Juni 2013

Säsongsavslutning inför sommaren vid LME-gården.

Trots det lite dåliga vädret hade nedanstående gäng samlats vid LME-gården för att avsluta säsongen inför sommaren. Vi började med att lyssna till Lars Liljestrand från hembyggdsföreningen, som berättade intressant och kunnigt om Lars Magnus Ericson´s liv och gärning. Därefter stoppade alla i sig ett antal korv med bröd och dricka. Tack vare att vi hade två dragspelare på plats så blev det både musikunderhållning och lite allsång också.
Våra dragspelare Christer och Kurt
Foto SM4DDY
Vår guide,
Lars Liljestrand
Vår korvgubbe Christer


Från vänster: Lars SA4AVH, Lennart SM4PIH, Karin, Kurt, Bosse SM4SEF, Christer SM4DZR, Rolf SM4DDY, Lars (vår guide), Christer SA4AZC, Catarina SA4CDC, Gunnar SA4CDK, Marianne, Anitha, Anders SA4CEY. Foto: SA4AVS.


Lördag-Söndag 4-5Maj 2013

Friluftsdag vid LME-gården Värmskog

Årets upplaga av firandet av Lars Magnus Eriksson´s födelsedag vid hans barndomshem i Värmskog började med mulet väder och lite regn. Trots det hade flera amatörer sökt sig till vår fieldday. Tre tappra övernattade i tält och befanns utsövda och pigga av oss som kom dit på Söndagen, som bjöd på vackert väder. Några passade på att sola sina vintervita anleten.
Gröna hotellet! Två "goa gubbar" SM4JHK Gunnar och SM4THI Hans
SA4CDK Gunnar testar akterstag ! SA4CEY Anders med XYL Nipha.
De "vintervita":
SA4BYH Hans, SA4AZC Christer, SM4MWY Gösta, Anitha -DDY´s XYL, SM4DDY Rolf.
   
SM4FNK Lasse mår gött. 
 
SM4CEL Torolf med XYL
Ingrid och SM4DDY Rolf
SM4UKL Tage lyssnar på kortvåg.
 
Foto samtliga SA4AVS
Några besökare som inte är med på fotona ovan: SA4AVS Christer, SA4AVH Lars och SM4PCF Eero.


Torsdag 25:e April 2013

Kurs i Visual Basic och Arduino

Kursen, eller studiecirkeln, har gått i 4-5 veckor nu under ledning av SA4CEY Anders. För den som inte programmerat förut är det mycket att ta in, för de andra kanske en nyttig repetition. Målet med kursen är att kunna göra egna tillämpningar och att förstå hur de många färdiga tillämpningarna som finns att hämta på nätet fungerar.
Stilstudie på vår lärare SA4CEY Anders
Nästan alla deltagare: Anders, Christer, Lars,
Lennart, Christer och Lars.

Alla foton SM4DDY Rolf (IXUS 85 IS HI!)
Programmering av Arduino.Lördag 23:e Mars 2013

Loppis i Eskilstuna


Hans SA4BYH, Christer SA4AVS, Bosse SM4SEF, Gunnar SA4CDK, Rolf SM4DDY.
Foto Catarina SA4CDC.

Christer SA4AZC, Hans SA4BYH, Christer SA4AVS, Bosse SM4SE.,
Foto Catarina SA4CDC.

Telegrafinyckel för Styrketränare. Används även för att köra QLF (QLF = jag kör med vänster fot).
Foto Christer SA4AZC

Rolf SM4HBG, Hans SA4BYH.
Foto Christer SA4AZCTorsdag 21:a Februari 2013

Årsmöte 2013.

I väntan på smörgåstårtan. Bosse SM4SEF visar den
numera tomma QSL-lådan.
Gunnar SA4CDK diskuterar
med Lars SA4AVH
Två glada herrar:
Rolf SM4HBG och Lasse SM4FNK
Foto samtliga: Christer SA4AVS.